Anneli Wallgren är landskapsarkitekt på Svenska Bostäder.

En park för bin, humlor och människor

VÄLKOMMEN TILL PERENNPARKEN – SKÄRHOLMENS OAS

Från trist och ödslig gräsplätt till blomstrande favoritplats för såväl människor, humlor som bin. Perennparken är en oas i Skärholmen – och lockar besökare från hela världen.

Lite gömd mellan bostadshusen på Idholmsvägen och Ekholmsvägen ligger den – den lokala oasen – Perennparken. I över 10 år har den varit ett vattenhål mitt i vardagsbruset för Skärholmsborna. Men faktum är att här var inte någon park alls från början.
– Det var en gräsyta, med några träd. Det är stadens mark, och kanske lite tråkig och bortglömd, säger Anneli Wallgren, landskapsarkitekt på Svenska Bostäder som äger husen runtomkring.

För att piffa till gräsytan tog man hjälp av Stefan Mattson, dåvarande chefsträdgårdsmästare vid Svenska Bostäder, samt den nederländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf, som tidigare samarbetat kring skapandet av Drömparken i Enköping.

Här i Perennparken finns idag 65 olika växter, så kallade perenner, som återkommer år efter år. Parken är indelad i zoner: under träden finns de skuggtåliga växterna och i parkens mitt, intill den lilla vattenspegeln, växer solälskande stäpp och ängsblommor, berättar Anneli.
Till Perennparken hör även en bikupa, som står på andra sidan gångvägen mot Vårberg till. Med parkens alla blommor som jaktmark blir det ett antal burkar med söt honung varje år. Den har hittills delats ut som gåva från distriktskontoret, men framöver finns andra planer.
– Det är inte helt omöjligt att vi kommer att lotta ut burkar till hyresgäster i samband med tex tävlingar på hemsidan. Vi får se.

Ett bevis på att parken är omtyckt av Skärholmsborna fick Anneli en gång när parken visades upp för ledningsgruppen, och flera ungdomar kom fram och förklarade stolt för henne att ”det här är våran park!”.
Sättet att anlägga en rätt så avancerad park mitt i ett bostadsområde lockar besökare.
– Det kommer folk utomlands ifrån hit, väldigt roligt!

Vilka tre ord beskriver Skärholmen?
– Perennparken, är det ett ord? Då tar jag det! Och sen väljer jag livligt och lugnt. Det finns både och här, ett väldigt levande torg i centrum och ett fint lugn här i bostadsområdet.

Anneli Wallgren är landskapsarkitekt på Svenska Bostäder.
Anneli Wallgren är landskapsarkitekt på Svenska Bostäder.

Denna text är med i Mitt i Skärholmen, nr 24, Mitt i Skärholmen juni 2022

Mitt i Skärholmen vecka 24 2022

Taggar:, , , ,