Löparakademin 2023

Löparakademin bidrar till ökat självförtroende bland ungdomar i Skärholmen

Löparakademins tioveckorsprogram för ungdomar i Skärholmen är avslutat. Tiokilometersloppet Kungsholmen runt blev finalen där alla Löparakademins program deltog med tillsammans ca 200 löpare.

Löparakademin är en ideell organisation som verkar för jämlik hälsa och social inkludering. De samarbetar med boende, skolor, företag och föreningar för att skapa naturliga plattformar för inkludering och öppnar möjligheter för individer och områden att utvecklas. Skärholmens Fastighetsägare stöttar Löparakademins ungdomsprogram i Skärholmen som pågått tio veckor under våren.

– De senaste terminerna har vi haft stort tryck och Skärholmen sticker ut när det gäller intresset för vår verksamhet. Skärholmens Fastighetsägare är en av möjliggörarna till verksamheten som är helt gratis för deltagarna. Löparakademin har ingen möjlighet att genomföra det utan partners, säger John Laselle, verksamhetsledare för Löparakademin.

John Laselle, verksamhetsledare för Löparakademin

Trots den kalla starten på våren var det högt tryck med 38 deltagare, 16 tjejer och 22 killar. Under tio veckor har de genom träning, workshops och mentorskap fått verktyg att sätta upp och nå personliga mål.

– Det är kul att läsa utvärderingen av vårens tioveckorsprogram och konstatera att ungdomarna tycker att självförtroendet höjts och att de blivit bättre på att följa upp personligt satta mål. Att tio veckors löpträning ger resultat i effektivare och snabbare löpning var väntat och att de som inte tidigare tränade regelbundet nu är inspirerade att vilja fortsätta träna är bra. Men att Löparakademin också adderar personlig utveckling och får ungdomarna att känna att de växer som individer är just den stora styrkan med tioveckorsprogrammet. Vi är glada för att vi haft möjlighet att stöttat denna viktiga verksamhet även i år, säger Henrik Tufvesson tf vd Skärholmens Fastighetsägare.

Henrik Tufvesson

Löparakademin genomför mätningar efter programmet. De visar att drygt 98 % är nöjda med programmet och träningarna, drygt 90 % är nöjda med workshops och anger att de blivit bättre på att sätta upp personliga mål och vill fortsätta träna. 90 % svarade att de fått bättre självförtroende sen de började i Löparakademin.

Förutom i mätningarna efter genomfört program lyfter ungdomarna att de fått nya bekantskaper, nätverk och vänner bland både ledare, vuxna och andra ungdomar.

– Ett område mår så bra som deras invånare gör, kan vi få ungdomar att ägna sig åt positiva saker så vinner alla på det. De får nya infallsvinklar och stärkt självförtroende, det är bra för området. Det är också positivt att det händer saker i utemiljön och att folk är i rörelse, det blir ett mer levande och tryggt område och det påverkar fler än dem som är med i programmet, avslutar John.

Citat från deltagare:

Har du lärt dig något nytt genom att delta i Löparakademin?
’’ Jag har lärt mig SMART:a mål som är super bra att använda mig av. Jag har också lärt mig hur man springer mer effektivt och ha mer självförtroende i det jag gör.’’ Deltagare VT23

Vad är det bästa med Löparakademin?
’’ Det bästa med LA är att vi springer tillsammans. Gemenskapen och vänskap som skapas är helt otrolig och jag tror inte man kan hitta en sådan gömd diamant någon annanstans.” Deltagare VT23

Foto: Fanny Jonsson

Taggar:, , , , ,