Bredäng, Sätra, Skärholmen, Vårberg

Platsaktivering i Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng

I början av året fick stadsdelsförvaltningen i uppdrag att, inom ramen för platssamverkan, platsaktivera runt om i stadsdelen vid 40 tillfällen.

– Hittills har vi drygt trettio aktiviteter bokade inom stadens egen verksamhet, berättar Ulrica Berglöf Lilja, Processledare Platssamverkan, Skärholmens stadsdelsförvaltning – Medborgarservice och Stadsmiljö.
Ulrica påpekar att detta ska ske under hela året och inte bara omfatta sommaraktiviteter och sommargågator.
– Aktiveringarna behövs året runt. Vi ska kunna mötas även när det är mörkt och slaskigt, fortsätter hon.

Ett imponerande program

En arbetsgrupp med representanter från de olika förvaltningarna har tittat på vilka verksamheter som kan flytta utomhus. Det är ett imponerande program hittills med bland annat en funiksfestival, afrikansk dans, orientering och förskolor som kommer att ha utomhusvernissage. Det kommer även att vara större satsningar så som ett antal utomhuskonserter – FOLK på gården – med lokala artister som kommer från eller är verksamma i Skärholmen. Detta sker i samverkan med Folk i skärholmen som driver aktiviteten.

Nu pågår samtal med olika lokala aktörer för att få till fler aktiviteter under året.
– Här skulle Skärholmens Fastighetsägare och föreningens medlemmar gärna få vara med och bidra till aktivering i samverkan med oss. Stadsdelsförvaltningen söker de polistillstånd som behövs, säger Ulrica.

En långsiktig vision

Den långsiktiga visionen är stadsdelsområden där boende som är på väg hem från jobbet, skolan eller är på väg någonstans, gärna går förbi sitt lokala torg för att se om den händer något roligt.
– Vi vill att torgen ska bli en naturlig del av det offentliga rummet, inte bara något man passerar. Vi kommer att ha aktiviteter i Bredäng på torget, på Äspholmsterassen i Skärholmen, på torget utanför Sätra centrum och på Vårbergsplan utanför Vårbergs centrum, berättar Ulrica vidare.

Det här kan vi göra tillsammans och det behöver inte vara stora aktiveringar menar Ulrica. Hon lyfter exempel som aktiviteter med och för barn till exempel med tanke på barnkonventionens födelsedag den 20 november, eller en ljusfestival inför jul tillsammans med någon förening eller hjälporganisation, något om sopor och sophantering. Eller varför inte en aktivitet med fastighetsägarnas förvaltare – Vad gör en förvaltare – Kom och träffa din förvaltare.

En uppmaning – var med och platsaktivera

En uppmaning till Skärholmens Fastighetsägares medlemmar är att kontakta Ulrica Berglöf Lilja om ni har idéer och vill vara med att aktivera Skärholmens stadsdelar kring de fyra fokusområdena i Sätra, Bredäng, Vårberg och Skärholmen. Detta är en del av platssamverkan där föreningens medlemmar är en viktig kugge och delaktiga genom sitt medlemskap i föreningen som sitter med i olika arbetsgrupper.

Håll också utkik efter #visesi som kommer att användas flitigt i sociala medier i samband med platsaktiveringen

Kontakt: ulrica.berglof.lilja@stockholm.se

Här kan du läsa mer om platssamverkan i Skärholmen. 

Bredäng, Sätra, Skärholmen, Vårberg

Taggar:, , , , , , ,