Skärholmen

Platsaktivering

Platssamverkan sker på ett geografiskt avgränsat område där de lokala aktörerna arbetar tillsammans med trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder runt en specifik plats. Det kan även kompletteras med sociala insatser eller kultur på platsen.

Inom ramen för platssamverkan har stadsdelsförvaltningen i uppdrag att platsaktivera runt om i stadsdelen för att öka  tryggheten och attraktiviteten i många av stadens offentliga rum. Det kan vara aktiviteter bokade inom stadens egen verksamhet eller i samverkan med andra aktörer.

Platsaktivering innebär att skapa nya förutsättningar för platsen, genom att bland annat anordna olika sociala aktiveter för att skapa möten och göra platsen mer attraktivt att vistas på.

Tillsammans med våra medlemmar  bidrar vi till platsaktivering i Skärholmen, Bredäng, Sätra och Vårberg. Exempel på det är:

  • Vintermarknaden i Bredäng som bland annat anordnas av Svenska Bostäder och Fastpartner
  • Luciamorgon i våra stadsdelsområden där fastighetsägare tillsammans med andra lokala aktörer är ute i våra centrum och bjuder på luciafika.
  • Samarbete med Löparakademin som bidrar till att ungdomar får möjlighet till motion och samhörighet. Samtidigt som de tränar aktiveras platser i Skärholmen vilket leder till både ökad trygghet och trivsel.
  • Samarbetet med Sätra SK som genomför tillsynsvandringar i Bredäng och Sätra där de rapporterar skräp och skadegörelse med mera i Stockholms stads Tyck till-app. Samtidigt om vi stöttar en lokal förening, bidrar de till ännu finare miljö i sina egna bostadsområden.

Här kan du läsa mer om stadens satsning på platsaktivering.

 

Löparakademin 2023
Löparakademin 2023, Foto: Fanny Jonsson