Bor du i Skärholmen har du antagligen sett områdespolisen Hans.

Idag kommer folk fram och pratar

HANS ÄR OMRÅDESPOLIS I SKÄRHOLMEN

Om du bor i Skärholmen eller intilliggande stadsdelar är det stor chans att du sett områdespolisen Hans när han nätverkar.
– Det handlar om att bygga förtroende, menar Hans.

Det är från polisstationen på Måsholmstorget mitt i Skärholmens centrum som Hans och hans kollegers arbete utgår. Här arbetar idag ca 150 personer, poliser och civilt anställda. Polisområdet som stationen täcker är stort: Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng samt Hägersten och Liljeholmen.

Vilka tre ord skulle du använda för att beskriva ditt område?

– Utmanande, mångkulturellt och varierande. I Skärholmen bor människor från många olika länder, vilket kan vara utmanande, särskilt i kommunikationen. Det bor relativt mycket folk på en liten yta och varje dag händer något nytt, säger Hans.

Sen två år tillbaka är han en av sex områdespoliser.
– En stor del av jobbet går ut på brottsförebyggande arbete. Det handlar om att träffa ungdomar, företagare, föreningar och jobba med nätverkande. Att lyssna. Oftast ser du oss stå och bara prata med folk.

Vad har boende i området för önskemål på polisen?

– Folks önskan är att känna sig trygga, men vårt arbete försvåras av den tystnadskultur som vi ofta möter i samband med den gängkriminalitet som finns i området. Ofta vill folk inte prata med oss, även om man är helt okopplad till en händelse.
Men genom att arbeta förebyggande och att bygga förtroende, att bli ett känt ansikte som folk kan vända sig till, går det att skapa förändring, menar Hans.

Vilka positiva effekter har du sett av ert arbete?

– Jag märker en stor skillnad. Idag kommer folk fram och pratar frivilligt, eller så mejlar eller ringer man för att tipsa oss, vilket gjort att vi kunnat lagföra flera personer med kopplingar till gängkriminalitet, vapen och narkotika.
– Lyckas man med att få bort de större aktörerna så har man kommit långt.

Denna text är med i Mitt i Skärholmen, nr 51, Mitt i Skärholmen – december 2021

Bor du i Skärholmen har du antagligen sett områdespolisen Hans.

Taggar:, , , , , , , , , ,