Skärholmen 2022

Samverkan, nätverkande och påverkande

Nyhetsbrev från Skärholmens Fastighetsägare

Våren har fyllts av samverkan, nätverkande och påverkande. Årets start med flera tragiska händelser i vårt stadsdelsområde satte samverkan på sin spets och fokus på unga, gängkriminalitet, platsaktivering, trygghetsvandringar och möten med politiker. Nedan följer ett litet axplock av allt vi gjort tillsammans under första halvåret.

Trygghetsvandringarna under våren genomfördes både som vanligt i samverkan med stadsdelsförvaltningen, polisen. Men även med Hyresgästföreningen där bostadsministern Andreas Carlson gick med i våras och i Juni var Centerpartiets partiledare Muharrem Demirock med på en vandring för att skapa sig en bild av Sätra och Bredäng.

Att Trygga trappan gör skillnad har en utvärdering finansierad av BRÅ visat och modellen sprids nu till andra delar av Stockholm vilket är glädjande.

En annan viktig del i vårt trygghetsarbete är det som handlar om att förebygga våld i nära relation. Och till hösten bjuder vi tillsammans med våra systerföreningar i Rågsved, Hässelby-Vällingby, Järva och Alla Kvinnors Hus in våra medlemmar till en utbildning om Våld i Nära relation. 

Efter sommaren kommer vi att fortsätta med de omtyckta nätverksträffar för och med våra medlemmar. Den sista före sommaren handlade om hur lokalhyresgäster och boende kan engageras i våra bostadsområden och centrum.

Både Svenska Bostäder och Stockholmshem har öppnat upp nya lokala möteslokaler, Svenska Bostäder i Bredäng och nu senast Stockholmshem i Sätra där föreningen höll vårens sista styrelsemöte. Vi kommer fortsätta att träffas och ha våra möten hos våra medlemmar. Det ger oss möjlighet att träffa fler medlemmar samtidigt som vi bidrar till ökad lokal närvaro. Vi hoppas att bli inbjudna att mötas hos fler av våra medlemmar under hösten.

Sedan hösten 2023 har BID-inspirerad samverkan varit i stor fokus. Regeringen har tillsatt en statlig utredning som ska undersöka hur en obligatorisk platssamverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis i bostadsområden kan införas. Det är en del av Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön – Regeringen.se.

Skärholmens Fastighetsägare har funnits sedan 2008 och har idag över 20 medlemmar. Våra medlemmars engagemang bygger på frivillighet och genom den har vi åstadkommit gemensamt resultat och utökad samverkan mellan medlemmar som med staden och polisen genom åren. Vi kommer fortsätta bevaka utredningen med stort intresse samt tillföra våra kunskaper och erfarenheter om en redan fungerande frivillig modell till dess att utredningen är klar i början på januari 2025.

Kansliet vill tacka alla medlemmar och samverkansparter för ert arbete, ni gör skillnad!
Vi önskar alla en trevlig sommar och semester!

Trond, Jonathan och Katarina
Skärholmens Fastighetsägare

Informationsspäckat styrelsemöte

Vårens sista styrelsemöte för Skärholmens Fastighetsägare blev ett intensivt och informationsspäckat möte i Stockholmshems nya lokal i Sätra – Mötesplats Sätra.

Anna Thureson, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna Sverige gästade mötet. Hon informerade om läget i den pågående statliga utredningen om obligatorisk BID/Platssamverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis. Här kan du läsa mer om styrelsemötet.

Anna Thureson, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna Sverige informerade om läget i den pågående statliga utredningen om obligatorisk BID/Platssamverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis.

Utbildning med Alla Kvinnors Hus om våld i nära relation

Arbetet för att förebygga våld i nära relationer ingår som en naturlig del i föreningens arbete för minskad brottslighet och ökad trygghet. Syftet är att fler kvinnor och barn som utsätts för våld skall söka och få hjälp för att kunna ta sig ur sin situation. Därmed skall antalet offer för våldsbrott minska.

Tillsammans med våra systerföreningar i Rågsved, Hässelby-Vällingby, Järva och Alla Kvinnors Hus har vi genomfört utbildningar om våld i nära relation.

Hösten 2024 bjuder vi återigen in våra medlemmar till en kostnadsfri utbildning om våld i nära relation. Denna gång är seminariet främst riktat till förvaltare, bovärdar och tekniker.

Detta tillfälle genomförs digitalt den 17 september. Om du är medlem och inte har fått en inbjudan, kontakta jonathan.sjosvard@skafast.se.

Här kan du ladda ner inbjudan som pdf

Inbjudan till utbildning om våld i nära relation 2024

FAQ

Tillsammans arbetar vi för ett ännu tryggare och trivsammare Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Vill du veta mer om hur vi gör det, hur vi är organiserade, vilka som kan vara medlemmar eller vad BID-inspirerad samverkan är? Läs gärna mer om det och annat om verksamheten i vår FAQ.

Sommar i våra stadsdelsområden

Våra medlemmar bidrar på ett fantastiskt sätt till en värdefull fritid för framförallt barn och unga under sommaren i våra stadsdelsområden. Några exempel är ett friidrottsläger på Vårbergs IP stora delar av sommaren, fotbollsskola, Sätradagarna, gratis garagebio i Skärholmen och mycket mer.

Här hittar du fler aktiviteter som kan vara intressant att berätta för våra boende om:

Stockholms stad har en mängd aktiviteter i sitt kalendarium.

Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Stadsholmen arrangerar sommaraktiviteter för hyresgäster mellan 4 och 18 år. Många aktiviteter är gratis.

sommar
sommar

följ oss

   

Taggar:, , , ,